Sastojci
250 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
150 g secera
125 g maslaca
1 vanilin secer
malo soli
1 jaje
Za tamno testo
1 kasika kakao praha
1 kasika secera
1 kasika mleka
Priprema
1.
Izemsati brasno, secer, vanilin secer i prasak za pecivo. Dodati jaje i maslac koji smo prethodno malo rastopili na tihoj vatri ( ali ne treba da se otopi do kraja), pa umesiti glatko testo.
2.
Testo podeliti na dva dela pa u jednu polovinu dodati mesavinu kakao praha, secera i mleka. Ako se testo lepi ostaviti ga da malo stoji na hladnom neko vreme.
3.
Sah-keksici: Od tamnog i svetlog testa razviti po list debljine 0,5 cm i na jednom kraju iseci 6 dugackih traka, sirine 0,5 cm. Razvijeno testo premazati belancetom, pa na sredinu slagati naizmenicno crne i bele trake.
4.
Premazati ponovo belancetom i sloziti jos 3 reda odgore, redjajuci trake naizmenicno. Na kraju, sve cvrsto umotati u razvijenu koru, iseci visak testa i staviti u frizider na 30-tak minuta.
5.
Testo seci na tanke snite i redjati na pleh preko masnog papira. Peci u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 10-15 minuta. Paziti da keksici ostanu svetli a dovoljno je da ivica samo blago porumeni.
6.
Puzici: I svetlo i tamno testo razviti u jednake pravougaonike, pa jedan premazati belancetom i preko njega staviti drugi pravougaonik. Ponovo premazati belancetom i sve zaviti u rolatic. Ostaviti da se malo ohladi da bi se lakse iseklo.
7.
Sareni keksici: Testo koje preostalo moze se jednostavno skupiti, oblikovati valjak i iseci na snite, pa cemo na taj nacin dobiti interesantan mramorni dezen.
EmoticonEmoticon