Sastojci:
Kvasac:
1 dcl mlakog mlijeka
1/2 svježeg kvasca
velika kašika šećera
malo brašna
Tijesto:
pola kg brašna
10 dkg šećera
2 kašike maslaca
2 dcl mlijeka
jaje
vanilin šećer
parče limunove korice
prstohvat soli
Nadjev:
marmelada,pekmez ili eurokrem
za posipanje: šećer u prahu
Priprema:
U posudu istresite toplog mlijeka,dodajte kvasac,šećer i brašna.Izmješajte,dobijte tijesto i ostavite da nadođe. U drugu posudu ponovo istresite toplog mlijeka.Maslo otopite i ostavite da se prohladi.U toplo mlijeko se dodaje jaje,a onda to malo umutite. U veliku zdjelu dodajte brašno,so,šećer,limunove korice,vanilinog šećera,nadošli kvasac i mlijeko sa jajetom i otopljeno maslo. Dobro izmjesite. Tijesto koje ste dobili pokrijte krpom i ostavite na toplo da još nadođe.Tijesto će se udvostručiti. Nakon svega tijesto izmjesite rukama i napravite tačno 15 loptica. Loptice među dlanovima spljoštite i punite po vašoj želji. Zavrnite dno za nadjev da ne bi curilo tokom počenja. Zavrnuti dio buhtle ide na dno pleha. Ostavite još malo da odstoji i nadođe,a onda stavite u haldnu rernu i uključite na 160°,pecite oko 30 minuta. Kada porumene buhtle su gotove. Prije nego ih stavite da se peku namažite ih maslacem i pospite šećerom u prahu.
EmoticonEmoticon