O koristi proklijalih zrna znaju svi. Ali sta treba uraditi da bi energija proklijalih zrna pomogla sacuvati nam zdravlje?
Upotrebljavanje u ishrani proklijalih zrna – jedan od najstarijih i dokazanih nacina poboljsanja zdravlja. Odavno su ljudi koristili u ishrani proklijala zrna bundeve, lana, jecma, kukuruza, heljde (neverovatno korisne zdrave namirnice), soje, sociva, ali najcesce se koriste proklijala zrna psenice, o tome cemo danas i razgovarati.
Za sta su korisna proklijala zrna psenice?
„Proklijala zrna psenice sadrze niz bioloski aktivnih supstanci, vitamine E, C, grupe B, ugljene hidrate, belancevine, biljna vlakna, minerale, narocito fosfor, kalijum, magnezijum.“ – kaze ruski lekar dijetolog Mihail Gurvic.
Psenicne klice su mocan bioloski stimulans: ima antioksidantna svojstva, normalizuje metabolizam, poboljsava krv i metabolizam.
Proklijala zrna psenice u sebi sadrze esencijalne amino kiseline i povecani vise puta- broj svih vitamina, koji su neophodni nasem organizmu.
Psenica je bogata kalijumom, sto cini nase misice jacim, a takodje jaca i srcani misic. Hrom i litijum u zrnima, retki minerali, imaju pozitivno dejstvo na nervni sistem i stite nas od nervnog „izgladnjivanja“(stresa).
Spoljasnje ljuske zrna su bogate vlaknima, koja imaju blagotvorno dejstvo na varenje i stimulaciju creva. Redovno konzumiranje proklijalih zrna psenice moze posluziti kao prevencija od raka debelog creva i rektuma. Vlakna u zrnima pomazu u odrzavanju optimalne ravnoteze crevne mikroflore i uklanjanju toksina iz organizma.
Produzena upotreba proklijale psenice poboljsava vid i ima pozitivan uticaj na zube, kosu, nokte i kozu.
Psenicne klice mogu se preporuciti onima koji su odlucili izgubiti tezinu. Cvrste klice zahtevaju dugo i temeljno zvakanje. Osecaj sitosti, kao sto znamo, pojavljuje se neko vreme posle obroka, tako da je duzi proces obavljanja jela moze smanjiti kolicinu hrane.
Evo zakljucka naucnika naturopata o koristi psenicne klice u ishrani:
regulise, obnavlja i stabilizuje pravilno funkcionisanje vitalnih funkcija tela u bilo kom zivotnom dobu
podmladjuje i stabilizuje sve sisteme organizma
eliminise razlicite neoplazme malignih i benignih tumora, polipa, fibroida
obogacuje krv kiseonikom
gase razlicite infekcije i zapaljenske procese
uklanjaju iz organizma stetne materije, toksine, visak holesterola
normalizuju i stabilizuju metabolizam, ciste creva
ojacavaju ceo kardiovaskularni sistem
pomazu zdravom gubitku suvisnih kilograma: 3-4 kasike psenicnih klica zamenjuju obilan dorucak
Ali treba zapamtiti da su psenicne klice prilicno teska hrana za stomak, tako da je najbolje nju unositi u organizam ujutru. Ljudi sa bolestima gastrointestinalnog trakta pre upotrebe proklijale psenice treba da konsultuju svog lekara.
Nacin pripreme
Psenicu najbolje kupiti u apotekama ili u specijalizovanim radnjama sa zdravom hranom.
Dnevna doza proklijalih zrna psenice za odrasle – 3-4 supene kasike.
Pre proklijavanja zrna treba dobro oprati i prebrati psenicu.
Staviti u emajlirani ili stakleni sud, duboki tanjir (nikako metalni) i zaliti sa vodom, samo da prekrije zrna, ne vise da ne bi zrna pobudjala. Od gore zrna mozete pokriti sa vlaznom gazom.
Za jelo zrna ce biti spremna za 24-32 sata, kada budete videle da klica ima duzinu 1-1,5 mm, ne vise.
Proklijalu psenicu izvadite iz suda, properite toplom vodom, malo prosusite i jedite svako jutro po 3-4 kasike.
Mozete jesti samo zrna, a mozete njih staviti u jela i salate. Mozete ih konzumirati cela, a mozete i samleti. Od samlevenih zrna mozete napraviti cuftice, (sa dodatkom jaja i brasna) ili staviti u zasladjeno mleko. Jedite ih kako god zelite.
Preostale psenicne klice mozete drzati u frizideru nekoliko dana, pa onda napravite novu porciju.
EmoticonEmoticon