petak, 8. siječnja 2016.

LISNATO TIJESTO - PO ŠKOLSKI :)

Ovako sam ga ja učila u školi praviti i uvijek mi lijepo ispadne ;)

Sastojci
1 kg mekog brašna
1 kg margarina
cca 6 dl hladne vode

1-2 žlice sirćeta
sol po ukusu
+ brašno za margarin i valjanje

Priprema
1.
U vodu umješajte sol i sirće, prosijte brašno, zamjesite mekše tijesto,dobro ga izradite. Tijesto pobrašnite i ostavite odmarati na stolu prekriveno krpom.
Margarin narežite na kockice, zamjesite sa malo brašna, oblikujte tanju kocku i ostavite u hladnjaku.

2.
Bogato pobrašniti radnu površinu, lopticu tijesta razvući na četiri strane (kao plus sa debljom sredinom)
U sredinu staviti rashlađen margarin i preklopiti ga sa  razvučenim "stranicama".

3.
Tanko razvaljati tijesto u veliki pravokutnik.
Sada preklapati:
na 3 sloja; uzeti lijevu stranu pravokutnika i preklopiti malo dalje od sredine zatim desnu preko toga.

4.
Opet razvaljati u pravokutnik.
Sada preklapati na 4 sloja; lijevu stranu preklopiti do sredine tijesta, desnu stranu isto do sredine pa preklopiti obje strane tijesta gdje se spajaju.

5.

Opet razvaljati u pravokutnik i ponoviti preklapanje u 3 sloja. Malo ostaviti da odleži na hladnom, pa razvaljati i koristiti ili razrezati na 4 dijela i staviti u led.

6.
Trebalo bi ostavljati između svakog preklapanja da odmara na hladnome ali ja to nikada ne radim jer sam uvijek u žurbi i nestrpljiva sam čekati ;)
Bez obzira na to uvijek mi super uspijeva jer je tijesto mekše.
Ako ipak primjetite da se teže valja ostavite ga pola sata odmarati i to je to ;)

7.

Od ove količine dobijem 4 porcije po 2 velike kore. :D
Izvor: coolinarika.com


EmoticonEmoticon