Kurkuma je postala broj 1 svih zdravih biljaka na svijetu! Ona pruža toliko širok raspon zdravstvenih prednosti da je to jednostavno zapanjujuće!
Ali morate osigurati da moćnu kurkumu vaše tijelo koristi ispravno. U tu svrhu morate naučiti kako je konzumirati.
Kao prvo, nabavite kurkumu eko uzgoja u prahu (malo pakovanje je oko 18 kn), lako se nalazi i lako se dozira. Ne morate se zamarati sa svježim korijenom kojeg se u zadnje vrijeme može kupiti u bio trgovinama. On sliči đumbiru (đinđeru) i slično se i priprema (ista biljna porodica).
Kurkuma je topiva u ulju, što znači da biste je trebali kombinirati s nekom masnoćom za optimalnu apsorpciju hranjivih tvari!
Priprema se najčešće s organskim djevičanskim uljem kokosa ili ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
Dnevna preporučena količina kurkume bi iznosila od 3 g do 10 g (zbrojite direktno uzimanje i dodavanje hrani), s vremenom se još malo može povećati.
Dakle, otprilike 1 žličica kurkume je preporučeni dnevni unos za odrasle. Za maksimalni učinak trebali biste to uzimati na dnevnoj bazi ili barem tri puta tjedno.
Starije osobe i djeca mlađa od 6 godina trebala bi smanjiti dozu na pola (1/2 čajne žličice) jednom tjedno prvi put, a zatim povećati iznos do doze koja odgovara pojedincu. Ako kurkuma uzrokuje probavne smetnje ili nepoželjne reakcije, posavjetujte se s liječnikom.
Važno:
Kombinirajte kurkumu i crni papar kako bi maksimizirali svoj učinak. Kada se ovo uzme zajedno, papar povećava bioraspoloživost kurkume od 2000%!!!
Nikad ne uzimati na prazan želudac.
Ako se borite s žučnim kamencem, konzultirajte svog liječnika prije nego što kurkumu dodate u svoj prehrambeni plan (kurkuma povećava proizvodnju žuči i može pogoršati vaše stanje)
Nemojte je kombinirati s lijekovima protiv zgrušavanja krvi poput aspirina, ibuprofena ili varfarina (marivarin, martefarin), jer kurkuma također razrjeđuje krv.
Koji je najbolji oblik konzumiranja?
Većina ljudi je dodaje u šalicu toplog mlijeka.
Također poznati recept je onaj dr C. Anderson: Pomiješajte 1/4 čajne žličice kurkume s 1/2 čajne žličice maslinovog ulja. U to dodate veći prstohvat svježeg samljevenog crnog papra. Ta tri sastojka pomiješajte u šalici. Možete ovu smjesu konzumirati samu, ali ju i dodavati raznim jelima, juhama i salatama. Samo pripazite da ako ih koristite u kuhanim jelima, da ove sastojke ne prokuhate previše, već da ih dodate na samom kraju. Ako ih konzumirate same, pomiješajte ih s malo vode.
Možete od meda i kurkume napraviti Zlatni med iznimnih zdravstvenih svojstava- recept.
Popularan je i čaj od kurkume:
1 šalica tople (ne vruće) vode
¼ čajne žličice kurkume
Sok od pola limuna
Prstihvat cimeta (proizvoljno)
1/8 čajna žličica meda
žličica kokosovog ulja
Priprema: Nakon što zagrijete vodu, dodajte kurkumu, limunov sok i med, žličicu kokosovog ulja i dobro promiješajte. Kurkuma će se smjestiti dnu šalice, tako da i dalje nastavite miješati vodu dok pijete i tako ćete iskoristiti sve prednosti kurkume. Pobrinite se da vodu popijete dok je još topla.
Ako ste bolesni ili želite maksimalan učinak kurkume, možete kupiti i preparat Kurkumin, izdvojeni aktivni sastojak kurkume (kapsule u trgovinama zdrave hrane – oko 200 kn). On je iznimno jak i posavjetujte se sa stručnjakom prije njegova uzimanja.
Dodavanje kurkume kod kuhanja je vrlo popularno i praktično jer ona daje lijepu žutu boju, a nema okus koji skroz preuzima aromu jela. Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, kus kus, krumpir, palačinke, kolače… Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 žličice kurkume. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.
Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.
Ako vam uopće ne odgovara okus kurkume, možete je konzumirati i u obliku kapsula. Kupite prazne kapsule u ljekarni i sami ih punite prahom kurkume te popijte 2-3 kapsule dnevno uz obrok. Ako ste vegetarijanac, tražite kapsule bez želatine. Jako praktičan način uzimanja kurkume!
Prah kurkume dobro je čuvati u tamnim staklenim bočicama na tamnom, suhom mjestu (ne u hladnjaku), iz razloga što kurkumin gubi svoju boju i oštrinu izlaganjem direktnom svjetlu.
Izvor: atma.hr
EmoticonEmoticon