Ako mislite da je ovo jos jedna pita sa sirom, prevarili ste se. Kore jesu za tu pitu, kao i sve druge kore, dok je nadjev potpuno drugaciji: pjenasti, slatko-kiselkasti, jednom rijecju posebni. Zavirite u recept, znat cete i zasto.
Tijesto
300 grama brasna
2 zlicice praska za pecivo
200 grama maslaca
70 grama secera
1 vrecica vanilije ili zlicica ekstrakta od vanilije
2 zlice kiselog vrhnja
5 zumanjaka
Nadjev
5 bjelanjaka
150 grama secera
2 vrecice vanilije pudinga bez secera, 2x40 grama
6 zlica ulja
1 vrecica vanilije ili zlica ektrakta
500 grama malina ( ili jagoda, borovnica, kupina, visanja.... )
i jos
secera u prahu za posipanje
Priprema
1.
Tijesto
Prosijte brasno s praskom. Dodajte mu secer i na listice izrezan maslac. Utrljajte maslac u brasno da dobijete mrvice. Dodajte zumanjke, kiselo vrhnje i vaniliju. Umijesite na brzinu glatko tijesto. Ako je potrebno dodajte jos malo brasna, ali pazite da ne bude pretvrdo jer ce se tijesto nakon hladjenja jos stvrdnuti.
Podijelite ga na 2 dijela, ca 60 % i 40%, zamotajte u prozirnu foliju, stavite veci dio u hladnjak, a manji dio podijelite na dvije kugle i stavite u zamrzivac na jedno pola sata. Kad pocnete valjati prvo tijesto prekontrolirajte manji dio da nije slucajno smrznut, ako je prebacite ga u hladnjak.
2.
Nadjev
Izmiksajte bjelanjke u cvrsti snijeg, dodajte mu postepeno secer i vaniliju. Usipajte prosijani prasak za puding i njezno, s kuhacom, umjesajte. Dodajte 6 zlica ulja i dalje njezno mjesajte od sredine prema dolje i okrecuci posudu prema krajevima do gore. To se radi da se ne izbije zrak koji smo ulupali u bjelanjke.
Prvo razvucite tijesto u tepsiju, tek onda pripremite nadjev. On je gotov za cas posla.
3.
Tepsiju velicine ca 32x22 obloziti papirom za pecenje ili dobro namazati maslacem i pobrasniti, veci komad tijesta razvaljati ( mozete to uciniti i na papiru ) u velicinu tepsije, prenijeti ga u tepsiju i jos malo prstima popraviti ako treba.
Po tijestu sipati nadjev i ravnomjerno ga rasporediti.
4.
Po nadjevu poslagati voce. Ako koristite smrznuto nemojte ga odmrzavati. Ja sam pola napravila sa smrznutim kupinama i izmedju malo nabacala borovnica i ribizla ( imala sam u pakovanju mjesanog sumskog voca ), a pola sa svjezim malinama.
Fino je obadvoje. Jedino sa smrznutim se kolac nesto manje digne i vise curi soka po rubovima kolaca, ali to ni malo ne smeta za njegov ukus i izgled kad se izreze.
Odozgora naribajte manji komad tijesta. Podijelili ste ga na dva dijela da se manje grije u rukama prilikom ribanja.
5.
Stavite peci u prehodno na 180 stupnjeva ugrijanoj pecnici 15 minuta, smanjite na 160 i pecite jos 15 minuta.
Nakon toga iskljuciti pecnicu i ostaviti kolac oko 15 minuta da se malo ohladi u njoj.
Izvaditi iz pecnice, ohladiti i uzivati.
Izvor: coolinarika.com
EmoticonEmoticon