subota, 26. prosinca 2015.

OVIH 13 KUĆNIH STVARI MOGU VAM UŠTEDJETI PRAVO MALO BOGATSTVO!

Prestanite trošiti novac bez potrebe. Donosimo trinaest stvari koje svako domaćinstvo ima, a zahvaljujući njihovoj višestrukoj upotrebi, uštedićete mnogo novca.

1.Pivom protiv puževa.
 Ako su vaše povrće i cvijeće napala ova ljigava stvorenja, otjerajte ih uz pomoć piva. Ostatke piva uspite u nekoliko posuda te rasporedite na mjestima gdje se puževi najviše pojavljuju. Za samo nekoliko dana, nestaće kao da ih nikada nije ni bilo.
2.Iskorištene kesice čaja.
 Riješite se neugodnog mirisa iz obuće tako što ćete izvaditi uloške i natopiti ih u crnom čaju. Takođe, možete ih korisititi umjesto “Hepo kocki“ prilikom paljenja vatre. Nekoliko kesica ubacite u tubu od toalet papira te dopunite starim novinama. Pomoću iskorištenih kesica čaja možete se riješiti i neugodnog mirisa iz frižidera tako što ćete nekoliko kesica staviti u posudu te ostaviti u frižideru preko noći.

3.Maslinovo ulje.
 Između ostalog, ulje možete koristiti i umjesto gela za brijanje. Pored toga, ono je odlično i za hidrataciju pa ga možete iskoristiti i umjesto hidratantne kreme.
4.Metalne kašike protiv umornih očiju.
 Metalne kašike imaju višestruku namjenu. Najefikasnije su ako ih koristite kao obloge za umorne kapke.
5.Soda bikarbona odčepljuje odvode.
 Naspite 100 do 150 grama sode bikarbone direktno u odvod. Nakon toga naspite i 100 ml alkoholnog sirća te nakon pet minuta naspite tri litre ključale vode kako biste isprali eventualne ostatke. Pustite vodu iz česme i gledajte kako neometano otiče.
6.Vlažne maramice.
 Ako ste u žurbi, vlažne maramice su odlične za čišćenje električnih uređaja, ali i prašine sa svih ostalih površina.
7.Omot od putera.
 Kada potrošite puter (ili ga stavite u keramičku posudu), nemojte bacati zaštitni omot u kojem je bio. Iskoristite ga umjesto papira za pečenje.
8.Cimet u borbi protiv insekata.
 Zaboravite na opasne pesticide. Riješite se napornih insekata uz pomoć cimeta. Sve što je potrebno jeste da pospete malu količinu ovog mirisnog začina na mjesta gdje se insekti pojavljuju. Ubrzo će nestati, a vaš dom će predivno mirisati.
9.Uklonite mrlje hidrogen peroksidom.
 Pomiješajte manju količinu ove tečnosti s vodom te eliminišite i najtvrdokornije mrlje na odjeći, namještaju ili tepisima.
10.WD-40.
 Ovaj moćni sprej, koji se inače koristi za podmazivanje i odmašćivanje, iskoristite za skidanje fleka od voštanih bojica.
11.Svemogući limun.

 Limun je namirnica koja se u domaćinstvu najviše koristi za uklanjanje neugodnih mirisa kao i za čišćenje. On može očistiti gotovo sve: odvode, daske za sječenje, a u kombinaciji sa sirćetom i sodom bikarbonom dobićete najbolje sredstvo za čišćenje. Takođe, pomoću limuna možete dezinfikovati mikrovalnu pećnicu, eliminisati bakterije sa radnih površina ili osvježiti frižider. Koru od limuna osušite i koristite je za potpalu.
12.Šampon za kosu.
 U toplu vodu dodajte malo šampona te natopite ruke prije manikira. Takođe, možete ga iskoristiti i umjesto pjene za brijanje kao i za pranje osjetljivog rublja ili suđa.
13.Aluminijumska folija.
 Napravite lopticu te je ubacite u sušilicu kako biste se riješili elektriciteta. Takođe, zgužvajte komad folije pa ga iskoristite da uklonite ostatke hrane sa šerpi ili tava.
Izvor: minimagazin.info


EmoticonEmoticon