Jabuke u tijestu i u filu, pa ko ih voli uživaće u ovim kiflicama :) Recept je iz jednog starog časopisa, često ih pravim i baš uživamo :)
Sastojci
Tijesto
400 g jabuka
700 g brašna
20 g kvasca
1 kašika šećera
1,5 dl mlijeka
1 kom jaje
malo soli, korica limuna, vanil šećer
Fil
2 kom jabuka
1 kašike maslaca
3 kašike šećera (ili manje ako su jabuke sladje)
cimet, vanil šećer
1 kašika kakaa
za premazati
žumance
šećer u prahu
Priprema
1.
Jabuke oguliti, isjeći na kriškice, preliti vodom i staviri da se kuvaju. Kad su dobro kuvane iscijediti ih i izmiksati. Ostaviti da se malo ohlade.
2.
U malo toplog mlijeka potopiti kvasac, malo brašna i šećera i ostaviti da naraste.
3.
Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje pa staviti nadošli kvasac, pire od jabuka, jaje, šećer, koricu limuna, vanilin šećer i ostatak mlijeka pa umijesiti fino, glatko tijesto.
Radnu površinu pobrašniti staviti tijesto premijesiti ga, vratiti u posudu i ostaviti da dobro naraste.
4.
Za fil jabuke oguliti, očistiti od sjemenki i izrendati. Ako su jako sočne iscijediti malo sok, brže će se izdinstati.U odgovarajuću posudu staviti maslac, jabuke, šećer, cimet, vanilin šećer i dinstati, a pred kraj dodati kakao.Kad je gotovo ostaviti da se ohladi.
5.
Nadošlo tijesto premijesiti i podijeliti na 4 dijela. Ostaviti da se odmori 10-tak minuta.
6.
Svaku lopticu rastanjiti, izrezati na 8 dijelova, staviti po kašikicu fila i saviti kiflicu.
7.
Kiflice stavljati u podmazan pleh sa razmacima izmedju njih jer će narasti, premazati žumancetom, ostaviti da narastu i peći na 2oo C da fino porumene.
8.
Pečene kiflice posuti šećerom u prahu.
Izvor: coolinarika.com (Profesionalka vukica5)
Nema komentara:
Objavi komentar