Pages

srijeda, 13. prosinca 2017.

PREKRASNI BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI KEKSIĆI.. EVO MI CIJELA KUĆA MIRIŠE PO NJIMA.. NJAMIII


Sastojci

    30 dag brašna (pola glatko, pola integralno)
    10 dag maslaca ili margarina
    2 žlice livadskog ili bagrem meda
    1 jaje
    5 žlica šećera
    1 vanilin šećer ili
    2 žličice vanilin arome
    prstohvat soli
    1/2 vrečice praška za pecivo
    1 žličica cimeta
    1 žlica čokolade u prahu
    1 ravno puna žlica začina za medenjake ILI
    1 ravno puna žlica začina u prahu: klincic, muškatni orascic, đumbir
    naribana korica limuna/naranče



Priprema

    1.
    Jednostavno: prosijano brašno + prašak za pecivo + čokolada u prahu + sol + šećer + vanilin šećer + svi začini. Suhoj smjesi dodati malo omekšali maslac ili margarin u listićima (ne otapati!!), med i naribanu koricu limuna/ naranče. Dlanovima istrljajte sve skupa u mrvicastu smjesu, nek bude ravnomjerno, bez vecih i manjih mrvica. Dodati jaje i sve dobro sjedinti u mekano tijesto koje se više ne lijepi za dlanove. Dok mijesite, po potrebi dodajte jos malo brasna ili vode.
    zamotajte smjesu u plasticnu foliju ili stavite u vrecicu i pustite ju da odstoji u hladnjaku par sati ili preko noći.
    2.
    Tijesto izvadit iz frizidera, pola sata ga ostavite da se malo smekša (ja ga podijelim na 3 dijela da brže smekša pa ga opet vratim u cjelinu).
    3.
    Ako nemate mašinu za mljevenje s nastavcima za kekse (s kojom ide ko od šale i nema ostataka tijesta koje se stalno treba ponovo mijesiti u cjelinu), kalupima po želji izrezujte keksice i slažite na plitki lim/protvan od pečnice koji je pokriven pek papirom. između keksica ostavite malo razmaka da se ne slijepe pri pečenju.
    4.
    Peći na 180 stupnjeva u prethodno zagrijanoj pečnici, cca 10-12 min, ovisno o debljini keksa. nemojte ih predugo peći, ne smiju se zapeći, radije ih izvadite makar vam se čine nedovoljno pečeni jer se vani, pri susenju stvrdnu u predivno prhko tijesto.
    pospremite ih u limenu kutiju.


Nema komentara:

Objavi komentar