Sastojci
6 većih krompira
300 gr kiselog kupusa
100 gr slanine
1 manji praziluk
so, biber, slatka mlevena paprika
Za preliv:
2 pune kašike kačkavalja (narendanog)
2 pune kašike kisele pavlake
2-3 kašike mleka
kim
Priprema
Težina:
Jednostavno
1
Krompir u ljusci dobro oprati (oribati ga četkicom ili hrapavom stranom sunđera), prepoloviti i staviti u veću šerpu da se kuva. Ne sme da se raskuva, već samo malo da omekša, kako bi se mogao izdubiti.
Kada se prohladi, pažljivo malom kašičicom izdubiti svaku polovinu i poređati u podmazanu vatrostalnu posudu.
2
Dok se krompir kuva, na masnoći izdinstati sitno iseckan paziluk, dodati slaninu i kupus ribanac. Ako nemate ribanac, možete kiseli kupus sitno iseckati i u secku.
Posoliti veoma malo, posebno ako je kiseli kupus slan, dodati biber i kašiku mlevene slatke paprike. Još malo prodinstati, pa skloniti sa vatre.
3
Krompir napuniti kupusom, pa staviti u zagrejanu rernu da se zapeče, 20-30 minuta na 200 stepeni. Pred kraj pečenja, na svaki krompir staviti po kašiku preliva i posuti kimom.
Za preliv izmešati kiselu pavlaku, narendani sir i malo mleka.
4
Vratiti u rernu da se zapeče do kraja.
Posluživanje
Poslužiti kao toplo predjelo ili glavno jelo, uz dodatak salate.
Izvor: coolinarika.com
EmoticonEmoticon