Najbolje je kad ostavite sarmu da odstoji dan-dva. Ali, prethodno je potrebno malo više vremena izdvojiti za pripremu ovog ukusnog tradicionalnog jela. Ovaj recept je uobičajen u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a sudeći prema ukusu ovog i prethodnih recepata za sarmu, dosad je najbolji!
pola kilograma mljevenog mesa (pola junetine, pola svinjetine)
pola kilograma narendanog kiselog kupusa
glavica kiselog kupusa
100 g pancete ili slanine
10 kašika riže
pola kašičice mljevenog bibera
100 g fine suhe kobasice češnjovke
srednje velika glavica crvenog luka – isitniti
Postupak:
Izdvojiti od sredine listove kupusa, pa zadebljanja na sredini izrezati. Ukoliko su dosta veliki listovi, možete ih raspoloviti po sredini. Isitnite glavicu luka i na malo masti propržite dok ne postane staklast. Narežite sitno češnjovku na kockice, tako i slaninu pa dodajte u mljeveno meso, zatim 10 kašika riže i pobiberite. Umjesto suhe kobasice, možete dodati malo mljevene i slatke crvene paprike. Promiješajte rukom i ostavite neka odstoji u frižideru. Filujte mesom listove sarme.
Poredajte na dno šerpe kože od pancete, poredajte red sarmi, a onda i narendanog kiselog kupusa, a možete staviti i komad suhog mesa. Dodajte i vodu od zelja ako volite da je kiselijeg ukusa. Nalijte vodu tek da prekrije sarmu i stavite da se kuha na laganoj vatri oko 1-2 sata.
Suho meso možete, ali i ne morate dodati u recept, mada je poželjno, budući da je ukus znatno bolji kad se doda. Nemojte dodavati soli, jer se kupus soli kiseljenjem.
EmoticonEmoticon