Pages
▼
petak, 20. listopada 2017.
CRNA POSNA TORTA - STARINSKI RECEPT UZ MOJE MALE IZMENE
Sastojci
Kora:
150 gr šećera
500 ml Prirodne izvorske vode Studena
100 ml ulja
250 gr mekog brašna za kolače tip 400
50 gr Šećera u prahu Dolcela
2 kašike Kakao u prahu Dolcela
1 kašičica Sode bikarbone Dolcela
200 gr mlevenih oraha
1 kora od limuna
Fil:
3 Puding čokolada Dolcela
150 gr šećera
750 ml Prirodne izvorske vode Studena
150 gr čokolade za kuvanje
125 gr margarina
Fil 2:
200 ml biljne slatke pavlake
Glazura
50 gr čokolade za kuvanje
1.5 kašika ulja
Grilijaš:
30 gr oraha
3 kašike šećera
100 ml soka od narandže
Priprema
1.
Ukaramelizovati 150 gr šećera i dodati 500 ml vode. Kuvati dok se karamel ne istopi. Ohladiti . Dodati 100 ml ulja . 250 gr brašna prosejati sa 2 kašike kakaoa, 1 kašičicom sode bikarbone i 50 gr šećera u prahu. Dodati narendanu koru od limuna , 200 gr mlevenih oraha. Pomešati sa istopljenim karamelom i uljem.
2.
Izliti u pleh sa papirom, podmazan, brašnom posut i ostaviti da odstoji pola sata, pa peći na umerenoj temperaturi 180 stepeni C sve dok čačkalica ne izađe suva iz testa.
Koru hladnu prepoloviti na 2 dela ili masu podeliti na dva dela i peći dva puta. (kora je krta zbog oraha, a ja sam je okretala nekoliko puta da se što pre ohladi , tako da mi se lomila, što se ne vidi kad se nafiluje ali sam je nejednako isekla zbog toga.)
Koristiti okrugli pleh 26 cm , a može i četvrtasi 20 x 30 cm.
3.
Skuvati 3 pudinga sa 750 ml vode i 150 gr šećera. U vruć puding rastopiti 150 gr čokolade za kuvanje izlomljene na kockice. Ostaviti da se ohladi i povremeno promešati..
125 gr margarina sobne temperature dobro umutiti mikserom sa postepenim dodavanjem hladnog krema. Sve dobro izmiksati.
4.
Umutiti slatku biljnu pavlaku dok ne postane čvrsta.
Filovanje :
kora - pola čokoladnog fila - slatka pavlaka -
kora - čokoladni fil - glazura od čokolade - grilijaš
Svaku koru nakvasiti sa 4-5 kašika soka od narandže , ne više.
Tortu nafilovati kremom i ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. Fila ima dosta, možete odvojiti jedan deo i za ukrašavanje.
Ohlađenu tortu preliti glazurom od čokolade.
Za glazuru otopiti 50 gr čokolade i umešati 1,5 kašiku
ulja
5.
Ukaramelizovati 3 kašike šećera pa dodati orahe. Masu tako vruću prebaciti na pek papir, da se ohladi pa sitno iseckati.
Preko čokoladne glazure posuti usitnjen grilijaš.
Ostaviti tortu na hladno da se stegne pa uživajte !
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar