Pages

utorak, 18. srpnja 2017.

MAJČINA PITA OD JABUKA

Ovaj recept zapravo potječe još od moje bake.. tko zna koliko je star.. ona stalno spravlja pite raznih varijacija, ali uvijek sa istim tijestom – tijesto je prhko, zahvaljujući domaćoj masti, koja mu daje onaj fini starinski "štih".
Sastojci

    tijesto
     600 g oštrog brašna
     200 g šećera (sameljite ga u prah…)
     1 paketić praška za pecivo (ili žličica sode bikarbone!)
     2 umućena žumanca
     2 žlice kiselog vrhnja
     120 g nerastopljene masti
     po potrebi, mlijeka
    fil od jabuka
     oko 2,5kg jabuka
     2 paketića vanilin šećera
     malo cimeta, klinčića i đumbira
     1 žlica čokolade u prahu
     par žlica krušnih (ili biskvitnih) mrvica
     oko 100 - 150 g šećera (po želji)
     4 bjelanca (čvrst snijeg)


Priprema

    1
    Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto i ostaviti da malo odstoji.
    2
    Za fil jabuke oguliti, naribati i staviti u duboku zdjelu na laganu vatru, te pirjati dok ne porumene i omekšaju (jabuke same puste sok, tako da netreba nadolijevati vode).
    3
    Pustiti jabuke da se ohlade i odliti višak tekućine (!) – popijte je :-) Zatim dodati vanilin šećere, cimet, klinčić, đumbir, čokoladu u prahu, krušne mrvice i šećer, te na kraju lagano umiješati čvrsti snijeg od bjelanaca.
    4
    Razvaljati polovicu tijesta te staviti na namaštenu i pobrašnjenu tepsiju (onu najveću), rasporediti nadjev, te pokriti drugim dijelom tijesta.
    5
    Vilicom “probušiti” tijesto na par mjesta, tek toliko da bi imalo zraka prilikom pečenja.
    6
    Lagano premazati uljem i staviti u zagrijanu pećnicu (190*C) i peći sve dok ne dobije lijepu smeđkastu boju (ovisi ako želite jače ili slabije pečenu pitu..).
    7
    Izvaditi iz pećnice i hladnu posipati šećerom u prahu (po želji).
    Možete je i zamrznuti, a iz zamrzivača ravno u pećnicu. Naravno, produžuje se vrijeme pečenja… i pečenu možete zamrznuti! Dobro hermetički zatvorenu (u vrećicama za zamrzavanje) i u većim komadima, pa je odmrznete u MW, malko prohladite i narežete na kockice/šnitice :-)
    Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar