SASTOJCI
za 2 jufke
350gr. brašna
malo soli
3 žumanca
mlaka voda
fil
2 dcl. mlijeka
1 šolja(od bijele kave) griza
1 šolja domaceg kajmaka,moze i kupovni piše na posudici
to je kajmak koji se uhvati na površini kad se domaće mlijeko kuha..
kora od 1 limuna(naribana)
pola istopljenog putera
agda
650gr.šećera
8dcl. vode
PRIPREMA
Od brašna,žumanaca,soli i vode zamjesiti 2 jufke(kao za pitu)i ostaviti da malo odmori.
Dok se odmara...napraviti fil,mlijeko zakuhati i umiješati griz,kad se ohladi u to dodati umučene bjelanjke,kajmak i limunovu koricu.Staviti agdu da kuha.
Sada razviti prvu jufku i i izrezati ju na kaiše i popoloviti.Svaki kaiš namazati istopljenim puterom.
Na svaki staviti po malo fila i motati tako da dobijete trokutiće.Redati u tepsiju jedan do drugoga.
Kada ste sve potrošili i poredali u tepsiju...zaliti sa vrućim puterom kao i baklavu.
Peci u zagrijanoj rerni na 220 stupnjeva oko 25min.da dobije lijepu boju.Vruče pituljice zaliti vručom agdom.
POSLUZIVANJE
Ja sam zaboravila da ih slikam pečene...jako su ukusne i sočne..pogotovo kad se dobro ohlade.Nadam se da če vam se svidjeti.
EmoticonEmoticon